ŽELIM OMEJITI OBDELAVO SVOJIH PODATKOV

Pravica, da upravljavec preneha obdelovati vaše osebne podatke in jih zgolj hrani pri sebi.

Kdaj lahko zahtevate omejitev obdelave?

Omejitev obdelave lahko zahtevate, npr. ko uveljavljate svojo pravico do ugovora ali popravka. V vmesnem času odločanja o tej pravici, pa lahko zahtevate omejitev obdelave.

PRIMER – TOČNOST: Kot potrošnik menite, da podatki, ki jih ima upravljavec o vas, niso točni. Za čas preverjanja o tem, ali so podatki točni, zahtevate, da upravljavec teh podatkov ne obdeluje.

PRIMER – UGOVOR: Upravljavec izvaja videoanalitiko prometa, pri čemer navaja, da podatke zbira, da lahko prek svoje aplikacije uporabnike obvešča o zastojih na določenih cestnih odsekih. Podlaga za obdelavo so zakoniti interesi upravljavca, pri čemer je upravljavec sprejel zaščitne ukrepe (psevodnimizacija, registrske tablice in tip vozila v ločenih zbirkah, šifriranje podatkov itd.) s katerimi utemeljuje, da poseg v pravice posameznikov ni pretiran. Ker menite, da za merjenje gostote prometa upravljavec ne potrebuje registrskih tablic in tipa vozila, vložite svoj ugovor in hkrati zahtevate, da podatkov o vaši registrski tablici in tipu vozila ne obdeluje več (da omeji obdelavo), dokler ne odloči o vašem ugovoru.

Omejite obdelave lahko zahtevate, kadar menite, da obdelava ni zakonita, vendar pa ne želite, da upravljavec vaše podatke izbriše.

PRIMER: Ponudnik pretočne glasbe zbira podatke o vašem glasbenem okusu (kaj poslušate, kako pogosto, ob katerem času itd.), da vam lahko ponudi prilagojene oz. personalizirane vsebine. Vaše podatke pa posreduje naprej tudi produkcijskim hišam, kar ste izvedeli iz pogojev storitve, kjer je to navedeno v členu pogodbe za zagotavljanje storitve pretočne glasbe. Ker menite, da za zagotavljanje storitve (ponujanje glasbenih vsebin, ki ustrezajo vašemu okusu) ni potrebe po posredovanju vaših podatkov in da bi se morali s tem ločeno strinjati (privoliti), so vaši podatki produkcijskim hišam posredovani nezakonito. V tem primeru lahko zahtevate omejitev obdelave za namen pošiljanja tretjim osebam, iste podatke pa vaš ponudnik še vedno lahko sam obdeluje, tako da vam ponuja v izbor tisto glasbo, ki je po vašem okusu.

Omejitev obdelave lahko zahtevate tudi, ko upravljavec podatkov ne potrebuje več, jih pa potrebujete vi za uveljavljanje svojih pravnih zahtevkov.

PRIMER: Kot udeleženec v prometu potrebujete videoposnetek videonadzora nad občinskim križiščem, ker ste tam bili udeleženi v prometni nesreči. Posnetke pa potrebujete zaradi odškodninskega postopka. Upravljavec podatkov je občina, ki posnetke hrani 14 dni. Ker želite posnetek ohraniti do sodnega postopka, lahko zahtevate omejitev obdelave in na ta način preprečite brisanje posnetka. Upravljavcu morate zadovoljivo izkazati, da ste sprožili določene pravne postopke.

Prosimo, sprejmite YouTube-ove piškotke, ki so potrebni za predvajanje tega videoposnetka. S sprejetjem boste dostopali do vsebine iz storitve YouTube, ki jo zagotavlja zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Če sprejmete to obvestilo, bo vaša izbira shranjena in stran se bo osvežila.

Kdaj ni možno zahtevati omejitve obdelave?

Omejitve na primer ni možno zahtevati, če obstaja pravna podlaga za obdelavo v zakonu ali v privolitvi.

Ni možno zahtevati omejitve, npr. če ste za obdelavo podali privolitev in svoje privolitve niste umaknili. V tem primeru upravljavec še vedno zakonito obdeluje vaše podatke in zato ne morete zahtevati omejitve obdelave.

Če ste v spletni trgovini kupili izdelek in podali tudi svoj elektronski naslov, vas prodajalec lahko obvešča o podobnih izdelkih oz. storitvah. Od prejemanja obvestil se lahko kadarkoli odjavite, ne morete pa zahtevati omejitve obdelave v smislu uveljavljanja vaše pravice, saj se trženje do vaše odjave lahko zakonito izvaja brez vaše vnaprejšnje privolitve.

Če država obdeluje podatke o vaših dohodkih in premoženju za namen izračuna davčne obveznosti, ne morete zahtevati omejitve obdelave, saj obdelava poteka na podlagi zakona.