KAKO SE ODSTRANITE IZ GOOGLE ZADETKOV?

Svetovni splet ima dolg spomin in včasih se zdi, da je odstranitev vsebine na spletu misija nemogoče. Pa vendar posamezniki imamo pravico in tudi načine, kako lahko naše osebne podatke, objavljene na spletu, odstranimo.

Najprej je potrebno ločiti med vsebino, ki se nahaja na določeni spletni strani in rezultati Google iskanja, ki pokažejo pot do te strani. Če Google kot rezultat iskanja imena in priimka uporabnika vrne povezave do spletne strani, ki bi lahko škodila ugledu uporabnika ali razkrila posebne vrste osebnih podatkov (občutljive), mora uporabnik za izbris najprej zaprositi upravljavca spletne strani, na kateri se nahajajo sporni podatki.

Šele ko upravljavec spletne strani izbris zavrne, lahko uporabnik zahteva izbris iz rezultatov iskanja neposredno od Googla.

  1. Zahtevo za izbris vsebine naslovite neposredno na upravljavca spletne strani. 

  1. Če upravljavec vaše podatke izbriše iz spletne strani, vendar še vedno ostane posnetek strani (cache), potem uporabite Google obrazec za pomoč pri izbrisu zastarele vsebine.

  1. Če upravljavec spletne strani ne izpolni zahteve po izbrisu osebnih podatkov, lahko na Google naslovite vašo zahtevo, da izbrišejo iskalni zadetek z vašim imenom in priimkom, ki vodi do spletne strani, kjer se nahajajo vaši podatki. Google bo vsako posamezno zahtevo obravnaval ločeno in skušal presoditi, ali rezultati res vsebujejo zastarele ali neprimerne informacije. Pri tem bodo skušali pretehtati med pravico do zasebnosti in javnim interesom. Javni interes obstaja predvsem pri informacijah, ki se nanašajo na finančne prevare, neprimerno politično ravnanje, kazenske obsodbe in vedenje državnih uradnikov v javnosti.

Zameglitev Google Street View posnetkov

Posamezniki imamo tudi možnost zamegliti obraze in registrske tablice, ki jih pokaže storitev Google Street View, Čeprav Google tehnologija omogoča avtomatizirano zamegljevanje prepoznanih obrazov ter registrskih tablic, lahko na Google naslovite posebno zahtevo, če ste opazili obraz ali registrsko tablico, ki jo je treba dodatno zamegliti.

Prav tako lahko sporočite zahtevo, če želite zamegliti svojo celotno hišo ali avto, vendar upoštevajte, da ko Google zamegli sliko, tega ni več mogoče razveljaviti. Če pošljete zahtevo za zameglitev svoje hiše na slikah v storitvi Street View, bodo zamegljeni tudi vsi pretekli in prihodnji posnetki hiše.

Kako zahtevate zameglitev na Google Street View?

V spletnem brskalniku kliknite tri pikice, ki se pojavijo ob prikazanem naslovu in izberite možnost »Prijavi težavo«.

Ko uporabljate storitev Google Street View v aplikaciji na pametnem telefonu, potem kliknite na zastavico desno zgoraj, ki vam odpre različne možnosti za sporočanje težav in zamegljevanje.

Google Street View zameglitev (pogled na mobilnih napravah)
Google Street View zameglitev