Smernice o orodjih za zaščito zasebnosti na internetu - TiOdlocas.si

Posamezniki moramo imeti moč odločanja, komu dovolimo dostop do naših osebnih podatkov in pravico do jasnih informacij, kaj bodo podjetja z njimi počela. Naša pravica v smislu moči odločanja o lastnih osebnih podatkih je omejena, ko je zbiranje podatkov predpisano v zakonodaji, veliko pa lahko za varstvo naših podatkov storimo sami – ko so pri nas in ko jih zaupamo ponudnikom različnih storitev.

Različne sledilne tehnologije (piškotki, slikovna točka oz. pixel, sledilne skripte) omogočajo natančno sledenje, katere spletne strani obiskujemo, katere oglase klikamo in kaj vpisujemo v naš iskalnik. »Nič takšnega,« bi kdo skomignil. »Saj nič ne skrivam!« Zasebnost moramo razumeti kot moč odločanja oziroma našo pravico, da se nas pusti na miru in da se sami odločamo, kaj in kdaj bomo s kom delili. Zakaj bi nekdo moral ali imel pravico vedeti, kaj počnemo, katere knjige beremo, kakšne filme gledamo in kaj iščemo po spletu? Mar ni to nekaj, o čemer bi se morali sami odločati? In ravno to je bistvo pravice do zasebnosti, da imamo svoj mir, v katerem se lahko svobodno udejstvujemo, razmišljamo, delamo in ustvarjamo.

Najpogostejše nevarnosti, ki pretijo povprečnemu spletnemu uporabniku, lahko razdelimo v tri sklope:

a) Vdori v uporabniške račune

Nepooblaščene osebe lahko dostopajo in posledično tudi zlorabijo uporabniški račun določene spletne storitve, ko pridobijo naše uporabniško ime in geslo. Najpogosteje je to posledica »phishing« kraje podatkov, kjer spletni napadalci poskušajo pridobiti gesla za različne spletne storitve (elektronska pošta, PayPal račun, Facebook itd.) ali celo izvabijo geslo za dostop do e-bančnega računa.

b) Izguba podatkov

O izgubi podatkov govorimo, ko shranjeni podatki niso več razpoložljivi. Zadnja leta največjo grožnjo za naše podatke predstavljajo izsiljevalski virusi, ki po zagonu zašifrirajo vse shranjene podatke in v zameno za dokumente zahtevajo plačilo odkupnine.

c) Socialni inženiring

Socialni inženiring pomeni predvsem pridobivanje različnih koristi z zlorabo zaupanja posameznika oz. z manipulacijo, pri čemer napadalci sploh ne potrebujejo naprednih tehnoloških metod, ampak z uporabo različnih socialnih veščin (prepričevanje, vzbujanje zaupanja, grožnje, lažno predstavljanje) pridobijo od žrtve osebne podatke.

Kako se zaščititi pred nevarnostmi, ki pretijo spletnim uporabnikom? V smernicah o orodjih za zaščito zasebnosti na internetu boste dobili praktične odgovore na vprašanje. Smernice so dostopne na povezavi:

https://www.ip-rs.si/index.php?id=886